V meste ukončili rekonštrukcia južnej časti Námestia Slobody

09.06.2009 Sabinov

Sabinov 9. júna (TASR) – Mesto Sabinov úspešne ukončilo I. etapu rekonštrukcie južnej časti Námestia Slobody, ktorú realizovalo v rozpočtovom náklade viac ako 763.460 eur (23 miliónov Sk).
Ďalších 82.985 eur (2,5 milióna Sk) investovala do úpravy povrchu štátnej cesty 1/68 Slovenská správa ciest.
\"Stavebné práce sa týkali predovšetkým výmeny inžinierskych sietí, inštalácie verejného osvetlenia, úpravy komunikácií, chodníkov a cesty pre cyklistov, \" povedal pre TASR primátor Sabinova Peter Molčan a dodal, že parková výsadba, osadenie smetiakov a lavičiek v oddychovej zóne sa uskutoční v priebehu budúceho týždňa. Tieto práce odložili pre podujatia, ktoré sa v tejto časti mesta budú konať do 13. júna v rámci prebiehajúcich Dní Sabinova.
Na komplexnú obnovu námestia, ktorá bezprostredne súvisí so znížením dopravného zaťaženia centra mesta, však bude radnica potrebovať ďalšie peniaze. Samospráva zareagovala na výzvu Regionálneho operačného programu týkajúceho sa regenerácie sídel a vypracovala projekt, prostredníctvom ktorého chce získať z eurofondov 1,29 milióna eur (39 miliónov Sk) nenávratných finančných prostriedkov.
V súvislosti s rekonštrukciu zaniklo na námestí 40 parkovacích miest. Tie však nahradia novými v bezprostrednej blízkosti centra. Na tieto účely vyčlenili v rozpočte mesta spolu 59.749 eur (1,8 milióna Sk). Na uliciach Ružová a 17. novembra bude k dispozícii celkom 79 nových parkovacích miest.
Problémy s parkovaním eviduje mestská samospráva v ostatných rokoch aj na sídliskách. Podľa Molčana sú schopní v týchto obytných zónach vytvoriť približne 130 nových miest pre autá, ale tento zámer sa dá uskutočniť len na existujúcich zelených plochách. \"Budeme rokovať s bytovými spoločenstvami, či sú ochotné na tento účel obetovať sídliskovú zeleň, \" dodal primátor.
Mesto sa v týchto dňoch púšťa aj do rozsiahlych rekonštrukcií budov dvoch základných škôl, na ktoré získalo z eurofondov takmer 3,32 milióna eur (100 miliónov Sk). Pred dokončením je aj obytný dom na ulici Pavla Gojdiča, kde bude 16 nových nájomných bytov. Tie by chceli odovzdať do užívania v auguste tohto roka.
 

Vyberte región